
Nu-i mare lucru să ne pască greul foarte greu pentru că toate sumele plătite acum în deșert sub formă de șomaj tehnic în timp ce nu s-a produs/vândut mai nimic, vor trebui returnate sub formă de măriri de taxe și impozite, inflație crâncenă, dobânzi mărite, tăieri de salarii, pensii, ajutoare de stat, subvenții, creșterea numărului de ore de muncă (pentru cine va mai avea) și ieftinirea lor. Pe fondul falimentării a sute de mii de firme mici și mijlocii, datoriile la bănci ale acestora și ale angajaților lor vor naște catastrofe și drame.
În opinia mea, ne așteaptă o perioadă lungă de austeritate în care mulți nu-și vor permite servicii medicale, nemaivorbind de mașini, vacanțe și alte prostii inutile de fițe. Așa că proviziile de mâncare sănătoasă au folos nu doar material ci este și o investiție în trupul și în psihicul nostru (ne oferă un oarecare sentiment de siguranță).
Mama îmi tot spune (cât a trăit Baba Bătrâna, ne-a spus ea) de marea foamete și secetă din 47-48. În doi ani n-a plouat și n-a nins aproape deloc iar în sud, cel puțin, nu creștea nici iarba rea, nici ciulinii nu mai rezistau de sete. Uscau și tocau papura din baltă, urluiau ciocălăii cu totul, amestecau și făceau un fel de turte de la care se umflau și cufereau de rupeau, mai ales cei mici. Doi ani, cât vedeai cu ochii în baltă, era numai colb fin și gros, așternut peste tot ori fuioare până în înaltul cerului, stârnite de vântul uscat și fierbinte.
De câte ori îmi amintesc, mă ia cu răcori și sudori reci. Conserv tot ce am, tot ce prind. E prea mult? Nu-i nimic! Borcanele sterilizate stau patru ani, nu se știe ce urmează. Voi găsi și cui să mai dau ori să fac schimb/vând.
Știu că e greu să te limitezi la strictul necesar când încă ai bani în buzunar dar nu vă temeți că va veni vremea în care nu vom mai avea chior de facturi în Iarna Polară care urmează?
REȚETA
Ingredientele nu diferă mult de cele de la tocana de legume, doar că avem mai multe condimente.
2,5 kg fasole neagră
1,5 litri ulei de floare
5 kg ceapă
6 kg morcov
15 kg ardei roșii de toate felurile – gras, kapia și gogoșari
Boia de ardei de casă
1 borcănel de bulion de gogoșari/kapia
Ardei iuți după preferințe
Un pumn de usturoi
Tarhon
Cimbru
Foi de dafin
1 kg și jumătate de bulion gros de roșii, DE CASĂ
Sare
Piper
Prima dată – problema cu fasolea neagră – culoarea. Mie îmi place acest soi cu bob lucios de mor. Sunt făinoase și dulci. Am mai avut un soi de fasole negre (de fapt încă mai am), aduse de un prieten din Costa Rica, roditoare de n-ai văzut așa ceva, au bobul mic, ca alea colhoznice și culoarea e mată. Dar sunt fade la gust, pur și simplu nu se compară cu ale noastre. Pe astea cu bob mai mare, lucios, când le mănânci în salata fierbinte cu ceapă roșie crudă, usturoi crud, ardei iuți și ulei de măsline, nu te poți opri. Doar că mulți se tem de culoare.
Eu le las la înmuiat și arunc apa – e neeeaaagră!. De cu seară le dau un clocot de vreo 15 minute, închid focul, pun capacul și le las așa până dimineață. Apoi le strecor, le dau un jet de apă fierbinte, le înlocuiesc apa și le fierb din nou. Acum le pun sare, niște foi se dafin și câteva linguri de zahăr – în folclor se spune că reduce semnificativ balonarea și flatulența. Cred că ajută, din experiența mea.
La sfârșit le scurg, le mai dau un jet scurt de apă fierbinte și am scăpat de negreală. Nu vă faceți griji, gustul rămâne dacă nu flecuiți fasolele de prea multă fiertură.
Le fierb 100%, FĂRĂ SĂ LE RISIPESC. Înainte le lăsam aproape fierte, temându-mă să nu se facă praf la călit și sterilizat. Astea negre nu se chifligesc.
La ceaun le bag după cum urmează:
Uleiul, de cum se încinge, bag ceapa s-o înmoi. Amestecatul cu linguroiul de lemn este esențial în aceste cazuri, deci învârt din minut în minut.


Urmează morcovul. Amestec continuu, Anastasia pune pe foc îngăduit.
Gogoșărimea și ardeii, împreună cu cei iuți îi toc la robot – aici elementul solid, de contrast moale/tare, va fi bobul de fasole, nu gogoșariil. Bag peste morcovul înmuiat ardeii si muncesc vârtos cu linguroiul meu de fag de un metru.

Se creează un sos grosuț, dulce/picant, oarecum omogenizat. Acum e momentul să pun fasolea. După ce o răspândesc bine prin sos, fierb cam 15 minute la foc moale, amestecând(!!) și pun bulionul.
Personal, nu prea agreez sucul de roșii în fasole, îmi plac cu bulion de ardei dar aici merge. Doar pregătim o mâncare completă!
Încă 10 minute de fierbere și opresc focul, bag fierbinte în borcane, le clădesc în două rânduri în cazanul meu de 50 de litri, le acopăr cu apă la fel de fierbinte și sterilizez 40 de minute (după ce începe a fierbe).

De data asta am tuflit-o picantă bine🙈. Dar nu-i bai, ne place tuturor.
Ah, Natalie dragă, harnică și priceputa, aș vrea să am 20 de ani mai puțin și să-ți fiu vecină!
ApreciazăApreciat de 1 persoană