GOGOȘARI ÎN SOS DE ROȘII CU MUȘTAR

Ieri m-am ocupat de gogoșari și am pregătit ingredientele pentru zacusca de fasole pe care o voi face azi.

Spre deosebire de gospodinele snoabe (oui, există așa ceva!), eu nu pun la borcan legumele cele mai mari și mai frumoase, în cazul de față gogoșari. Adevărat că muncești puțin mai mult la curățat, dar nu e un capăt de țară. Știți expresia: „din legume de cea mai bună calitate, alese cu grijă”? Ce înseamnă, în fond, calitate? Calitatea e o însușire pozitivă a unui obiect sau persoane.

La legume, mai nou, se consideră calitate doar aspectul. Pentru mine, însă, calitate înseamnă nutrienți și lipsă de toxicitate. Prin urmare, ardeii, kapia și gogoșarii mari îi folosesc acolo unde îmi este la îndemână: la copt, fiindcă sunt ușor de curățat și rămâne mult din ei. La borcane, dacă e de tăiat, intră orice – curăț și tai, nu contează cum arată. Totuși, ieri am ales și sămânță de gogoșari din ei pentru anul viitor, deci am pus gogoșari buni-buni.

Pentru rețetă am folosit așa:

10 kg gogoșari
750 ml ulei
750 ml oțet
400 g zahăr (la cantități mai mici puteți pune miere, iese bestial)
300 ml muștar clasic sau iute
1 litru de bulion gros de casă (o să vă dau și metoda bulionului, ca să vedeți că un kil de bulion bun, gros, te costă cam 22 lei minimum)
Foi de dafin
Ienibahar
Piper boabe
Sare

Unii am văzut că pun și apă dar eu nu fac asta fiindcă lasă gogoșarii destulă. Apoi, legumele nu trebuie să înoate în sos în borcan. Acesta are doar rolul de a umple golurile dintre feliile de gogoșari și de a-i marina.

Rețeta este foarte ușor de făcut, nu trebuie să fii expert. Prima dată pun în ceaun bulionul, uleiul, oțetul și muștarul împreună cu condimentele și dau foc. De fapt prima manevră e să curăț gogoșarii (la mintea cocoșului) și să-i tai în sferturi sau cât e nevoie ca să nu trebuiască să tai niciodată bucata când mănânci. Îi toc la mărimea unei îmbucături normale.

Un detaliu important: curățați lamelele interioare și semințele pentru că dacă e ceva iute la un gogoșar, acestea sunt.

Revin. Dau foc ceaunului cu sos. Dacă vi se pare prea puțin sau prea gros, nu vă îngrijorați! Gogoșarii vor lăsa suficientă apă. Dau foc și aștept să dea in clocot. Atunci răstorn gogoșarii, amestec cu un linguroi de lemn dar blând(!!!), pentru că nu trebuie flecuiți!

Fierb la foc mic cam 15 minute sau cât e necesar ca să se cuprindă gogoșarii în sos. Între timp pregătesc borcanele și capacele. Doar le spăl, nu le sterilizez.

Când legumele s-au schimbat la culoare și s-au cuprins în sos (vezi poza cu polonicul), încep să încarc. FĂRĂ SĂ OPRESC FIERBEREA, pun câte un polonic în fiecare borcan și îl las cu capacul deasupra până le termin pe toate. Fac asta ca să încălzesc borcanele, să nu crape de la fierbințeală.

Apoi le iau de la început și le umplu pe rând, în aceeași ordine. Înfiletez bine fiecare capac, pun borcanul cu fundul în sus și gata operațiunea – NU NECESITĂ sterilizare. Nu puneți conservanți sau alte tâmpenii pentru că ingredientele acestea sunt ultrasuficiente ca să se păstreze mult și bine murătura! Mi-au ieșit 14 borcane FIX de 800g, preoteasă puteam să mă fac!!!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s