
Azi am fost într-un fel de covalescență, adică am ars-o prin casă, ca un om ieșind din boală care nu are voie afară. Așa că m-am întrebuințat într-un oareșcare fel, ca să nu respir aerul de pomană.
Am făcut ihneluță de găină cu crupe de orz drept garnitură, salată de varză, plus pâine și cornuri cu brânză de vaci amestecată cu brânză de oi.
Ne interesează doar ihneluța de pui și garnitura de crupe astăzi.
În primul rând, eu n-am procedat chiar conform rețetei tradiționale din motive cât se poate de meschine – am vrut să iasă mai dietetic (oricum nu prea pot mânca) și în loc să încep prin a căli carnea, am fiert toată găinuța și am obținut o supă mai mare.
În mod normal, ihneluța începe în felul următor: se pune carnea crudă într-un ceaunel cu ulei încins, se învârte cu atenție până prinde crustă, se pune o ceapă-două, tocate mărunt, un morcov ras fin de tot, doi ardei roșii și se stinge cu două căni de apă. Se pune capacul și se lasă la fiert. Se verifică des! Carnea trebuie să fie gata cam la jumătate iar apa scăzută de tot, dar fără să arzi legumele! Această nimereală nu-i este oricui la îndemână, se dobândește pârjolind multe găini.
Azi am cam trișat, v-am zis. Cum am făcut eu după ce am fiert supa?
1. Am călit o ceapă mare și una mai mică în ulei de floare, după ea un morcov ras, doi ardei roșii mici. Am dat focul mic, am pus sare și le-am lăsat să se înmoaie fără să se schimbe la culoare.
2. Când mi s-or înmuiat astea, am pus două linguri de bulion de gogoșari, lucru care trebuie făcut și la procedura clasică, după ce îți scade apa și ai găina fiartă pe jumătate. Călesc un minut împreună.



6. Cât am păzit ihneluța care nu mai durează mult și e gata, am făcut cașa de crupe. Fac o paranteză – cașa de orz, grâu, ovăs, porumb, mei ori hrișcă este de modă mai nouă, de pe vremea comuniștilor, preluată din sistemul alimentar de stat – cantine din școli, întreprinderi, sovhozuri și ferme. Ihneluța este mult mai veche. Închid paranteza. Pentru cașă am avut nevoie de ulei încins într-un ceaunel, o ceapă, câțiva căței de usturoi și crupe de care dă Domnul.

8. Crupe nu pun alandala ci le măsor obligatoriu cu o ceașcă sau un bol. Peste ele călite se pun patru măsuri de supă, nu trei, ca la orez. Dreg de sare și piper.




nu stiu cum faci de ai timp de toate minunile
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Natalio, ce-ai patit de-ai plecat din lumea lui Tuchi? Da un semn, pune opintici in ferestre…!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bună Nati, ce se întâmplă? Iar ți-au închis contul? Dar nu văd de ce? Sper ca ești bine, te pup.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt bine. Contul l-am suspendat eu, temporar.
ApreciazăApreciază
Ma bucur ca ești bine. Aștept sa revii. Știu ca nu-ți place starea actuala, ca toți suntem geana numai pe ce se spune despre dictatura asta medicala, despre alegeri și naiba sa le ia pe toate relele care se strâng asupra noastră. Dar sper sa ne revenim. Nu știu cum, doar sper.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce va fi va fi… Sănătate!
ApreciazăApreciat de 1 persoană